Kardamon
Kardamon koření jak používat a co to vlastně je? Podívali jsme se do Wikipedie - Kardamovník obecný (Elettaria cardamomum (L.) Maton, 1811), zkráceně zvaný též kardamom u nás ho známe pod nesprávným názvem kardamon, je statná bylina z čeledi zázvorníkovitých. Její plody a oddenky se používají jako koření.
Původním areálem rozšíření jsou tropické deštné pralesy Kardamomských hor (Cardamom Hills) v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie, ve výškách mezi 700 až 1500 m n. m. Pěstuje se i na jiných místech Indie, na Šrí Lance, v Guatemale a v Tanzanii.
Zajímavostí je že kvete a rodí pouze v oblasti tropů, kde také dozrávají jeho plody.
Z Kardamovníku se využívá oddenek, plody a semena, případně éterický olej z nich připravovaný. Tobolky jsou ceněným kořením, které se prodává zelené, bělené nebo sušené na slunci. Mleté koření se nazývá kardamom, které je také jednou složkou indického kari. Semena jsou též význačnou složkou indického garam masala, arabského baharatu, etiopského berbere, piafu a řady sladkých jídel. Beduíni s ním ochucují kávu, Dánové bábovky, také se žvýká pro osvěžení dechu, zejména v jihovýchodní Asii, kde se přidává k betelovým listům. Semena podporují trávení, stimulují organismus, oddenek zahání únavu a horečku. Přidává se jak do sladkých jídel a likérů, tak i do uzenin.
Zpět na Kardamom celý 10g
Zpět na Kardamom loupaný 10g
Zpět na Kardamom mletý 20g