Domácí sekaná 50g
Jemně pikantní směs nejen do sekané, mletého masa a karbenátků.
Sekaná pečeně, častěji pouze Sekaná je pokrm připravovaný z mletého masa. Lze pro něj použít jakýkoliv druh masa.
Sekaná byla známá v českých zemích již od středověku. Jednalo se však o luxusní jídlo, které se nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo výhradně z kýty či svíčkové. Posun nastal až po vynálezu mlýnku na maso. Do sekané se mlely i méněhodnotné či levné druhy masa, bůček, ořezy z žeber apod.
Domácí sekaná je výrobek, který se liší kraj od kraje a domácnost od domácnosti. Základem sekané je mleté maso, které může bývá zpravidla mixem různých druhů mas, např. vepřového, hovězího, králíčího atd. K tomu se přidává uzený bůček nebo slanina. Dalšími ingrediencemi bývá cibule, strouhanka, vajíčko, česnek, sůl, kmín, majoránka, pepř. V některých receptech se objevuje vegeta, oregano, petrželka, mléko, rohlík, houby, hořčice, tymián, pivo, sladká mletá paprika apod. Při domácích zabíjačkách se někdy sekaná zabalí do vepřové bránice. Bezlepková verze sekané neobsahuje mouku ani strouhanku, je obvykle vařená. Dalšími specialitami je sekaná, ve které jsou uprostřed vařená vejce nebo sekaná s vepřovou panenkou.
Mleté maso se osolí, přidá se koření a suché pečivo namočené v mléce. Vše se důkladně promíchá a ze směsi se připraví jakýkoliv tvar. Poté se vytvarované maso dá péci do trouby. Jako přílohu lze zvolit např. hranolky, brambory nebo eventuálně jen pečivo. Tento pokrm lze koupit již připravený a eventuálně jen upéct.
Existují i pokrmy nazývané „sekaná“, které maso neobsahují. Může jít např. o mrkvovou sekanou. Přidáním různého koření lze docílit velmi podobné chuti, jako má klasická masová sekaná.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sekan%C3%A1
Potřebujete poradit?
Pište: info@babiccinobchod.cz
Volejte: 00420 775 664 966
Mohlo by Vás zajímat